Historien til Kaffestuggu

Kaffestuggu skriver sin historie tilbake til året 1914. Da kom representanter fra Tynset Mållag og Ungdomsforbundet Breidablikk til Bergstaden for å finne lokaler de kunne leie til en kaffestuggu. Kanskje satt pengene litt løsere på Røros enn på Tynset den gang?

De fikk leie lokaler litt lengre opp i «gata» enn i dag. Kaffestuggu ble høytidelig åpnet og innviet i januar 1915.

I 1920 kjøpte Bergstadens Vel ut Mållagets halvdel og i 1924 overtok de også Breidablikks halvdel. I mars 1926 ble det vedtatt å kjøpe avdøde tannlege Wexelsens gård. Dermed ble Kaffestuggu flyttet til der den ligger i dag.

Fra gruvearbeider Zacharias Olsen satte opp et nøysomt lite gårdsbruk her på 1600-tallet, til Bergstadens Vels Kaffestuggu ble etablert i 1926, har huset hatt en rekke eiere. Som gjest på dagens Kaffestuggu er det lett å la tankene vandre tilbake til tider som var. Og kanskje er det akkurat denne kombinasjonen av tradisjonsrikt, ærverdig interiør og trivelig, lun stemning som gir Kaffestuggu sitt berømte særpreg?

Gården er den siste av 3 gårder som hadde bakgården mot den ene gata og hovedhuset mot den andre gata. Den har som alle hus i bykjernen en dramatisk historie fra 1600-tallet, med svenskenes nedbrenning av Staden i 1678 og 1679. Det første historiske navn vi kan knytte til gården, er imidlertid Anders Erichsen, som i 1748 solgte den til hytteskriver Peder Dybdal. Gården het fra da av Dybdalsgården.

Hovedbygningen slik den står i dag mener man at ble oppført av Hans Olsen, direktøren ved Røros Kobberverk på 1780-tallet.

Etter at Bergstaden Vel ble huseier, ble mye gjort. Det ble lagt inn kloakkanlegg, kjøkkenet i første etasje ble utvidet, peisestue ble anlagt, og resten av rommene pusset opp. I 1941 ble andre etasje innviet som spiseforretning, med nytt kjøkken, tre selskapsværelser og ett værelse for bestyrerinnen av spiseforretningen, Margit Eggen.

I 1976 gav Bergstadens Vel opp å drive Kaffestuggu for egen regning. De inngikk en leiekontrakt med Røros Turisthotell, som tok over drifta fra 1. januar 1977. Det er fremdeles Røros Hotell som driver Kaffestuggu idag.

Informasjon

Om Dybdalsgården og Kaffestuggu

Les mer om Dybdalsgården og Kaffestuggu på www.bergstaden.org

Om mennskene og gårdene

Les mer om menneskene og gårdene på Røros på hjemmesiden til Verdensarven Røros

Opplevelser på Røros

Les mer om opplevelser i Rørosregionen hos Destinasjon Røros

De Historiske

De Historiske er en unik medlemsorganisasjon bestående av mange av Norges mest sjarmerende hotell og spisesteder. Les mer her

Partnere

Røros Hotell

Røros Hotell har 157 komfortable rom, restaurantlokaler, kurs- og konferanselokaler, selskapssaler, barer, svømmebasseng og badstu. Hotellet ligger midt i Verdensarven Røros.

Vertshuset Røros

På Vertshuset bor, spiser og drikker du godt – i omgivelser der historien kviskrer i veggene. Les mer på www.vertshusetroros.no

Berkel og Bar

Som en ny naturlig del av verden lager vi på Vertshuset en helt ny bar, rundt Berkelmaskinen. I kjelleren brygger vi vårt eget øl til denne baren, og vi tar inn det beste av øl fra verden i tillegg. Les mer her

Erzscheidergården

Erzscheidergården fra 1600-tallet bærer Bergstadsjelen med seg, og preges av den samme atmosfæren som resten av trehusbebyggelsen i kjernen av verdensarven Røros. Les mer her

Go top